Mutfakların vazgeçilmez bitkisel yağlarından olan ve her yemekte kendine yer bulmayı başaran zeytinyağı, lezzetli ve resmen sağlık deposudur. Diğer tüm yağları bu özellikleri ile geride bırakmaktadır. Zeytinyağının lezzeti ve kalitesi tabi ki markasına, ambalajlanmasına vs. göre değişiyor tabi ama kaliteli bir zeytinyağı aldıktan sonra doğru koşullarda saklamazsanız büyük ihtimalle zeytinyağı kalitesiz sanacaksınız. Yanlış koşullarda saklanan zeytinyağından verim alamaz, doğallığını sürekli olarak sorgulayabilirsiniz. Ürünün saklandığı ortamdan üretim sonrası kullanılan ambalajına kadar çok detay zeytinyağını doğrudan etkileyecektir. Uygun koşullar sağlandıktan sonra zeytinyağın doğal yapısını ve tadını koruyabilmek mümkündür. Peki ya bu uygun koşullar neler?
Zeytinyağı, gölge seven, hava almayan ortamlarda olmayı isteyen gıda malzemelerinden birisidir. Kullanıcıların çoğu, zeytinyağını tezgahın üzerinde ya da değişik alanlarda tutar ki bu da birçok soruna davetiye çıkarmaktadır. Bulunduğunuz mutfağın güneşe dönüklük açısı, zeytinyağının kolaylıkla etkilenmesinde önemli bir etkendir. Bu sebeple de zeytinyağını evinizin deposu gibi davrandığınız karanlık bir alanda, tezgah altlarında muhafaza edebilirsiniz. Ancak kendinize kolaylık sağlamak için kullanacak kadar olduğunuz yağı elinizin altında tutabilirsiniz.
Zeytinyağını satın aldığınızda ürün pet şişe veya tenekelerde size ulaşabilmektedir. Bu durumda da ürünü aldığınız an, zeytinyağının kabını değiştirmelisiniz. Farklı, koyu renkli şişelere, cam şişelere kullanacak olduğunuz kadar zeytinyağı koyabilirsiniz. Uzun süreli kullanım için ya da çok kullanım alanlarında geniş, koyu cam şişeler tercih edebilirsiniz.
Zeytinyağı, ortamlardan ve sıcaklıklardan çok çabuk etkilenebilen bir gıdadır. Belirli sıcaklıklar altına ya da üstüne çıkacak olduğunda posada bozulmalar görülebilmektedir. Zeytinyağını mutlaka ideal ortam ısılarında saklamalısınız. Yıl içerisinde 15 dereceyi geçmeyecek sıcaklıkları tercih ederseniz daha uzun süreli kullanım elde edebilirsiniz.
Her gıdada olduğu gibi zeytinyağının da yapısı bozulabilmektedir. Özellikle de yağı muhafaza edebilmek için tercih edilecek ortamın koşullarını ayarlayın. Hassas bir yapıda olan zeytinyağını ilk gün gibi korumak adına gerekenlerin en başında nem dengesi gelmektedir. Rutubetli ve nemli alanların kısa sürede zeytinyağının tadını ve yapısını bozabildiğini biliyoruz. Daima taze bir zeytinyağı elde edebilmek için nemden uzak kalmanızda fayda vardır.
Mutfakta çalışma sırasında birçok sebepten ötürü yağ ile su temas edebilmektedir. Özellikle de zeytinyağı söz konusu olduğunda su ile çok daha tehlikeli hal almaktadır. Su ile temas eden zeytinyağının kalitesi çok kısa sürede bozulabilmektedir. Bu sebeple muhafaza edebilmek için seçmiş olduğunuz şişe ve benzeri olan ürünlerin su ile temas etmemesine özen göstermelisiniz.
Zeytinyağının diğer yağlara oranla çok daha sağlıklı olduğunu ve birçok açıdan kullananlara artılar sağladığını biliyoruz. Peki ya neden bu kadar sağlıklı hiç düşündünüz mü? İlk sebebi tecrübeler ikincisi ise kimyasallarıdır.
5-10 metre uzunluğa erişen ve birçok dinde kutsal bile sayılan zeytin ağacının meyvesi olan zeytin hakkında ne kadar bilgimiz var? Ortalama 1000 yıl kadar yaşayabilen, her zaman yeşil yapraklı olan zeytin ağaçlarının muhteşem lezzette meyvesi zeytinin faydaları neler?
Birçok yemek içerisinde kendine yer bulan ve hatta yemeklere isim bile veren zeytinyağları, farklı hazırlık aşamaları ve adlandırmalarla çok sık karşımıza çıkıyor. Zeytinlerin toplanma zamanları, işlem görme şekilleri en başta olmak üzere birçok sayıda ayrıntıya göre...