5-10 metre uzunluğa erişen ve birçok dinde kutsal bile sayılan zeytin ağacının meyvesi olan zeytin hakkında ne kadar bilgimiz var? Ortalama 1000 yıl kadar yaşayabilen, her zaman yeşil yapraklı olan zeytin ağaçlarının muhteşem lezzette meyvesi zeytinin faydaları neler? Zeytin nelere iyi gelir? İşte faydaları saymakla bitmeyecek olan zeytinin sağlığa faydaları ve iyi dokunuşlar yaptığı yerler…
Zeytinler, iltihap oluşumu nedeniyle ortaya çıkan oksidatif stresin azalmasına yardımcı olur ve bu sebeple de hayati organları korur, dokulara zarar gelmesini önler ve geri dönüşü olmayan hasarlara karşı korur. Bir diğer faydası da gelişmiş olan, biliş ve bilişsel düşme riskini azaltan E vitaminini bolca içerir. Birincil yağ kaynağı olarak bilinen zeytinyağına dayanan tüm diyetlerde de Alzheimer riskinin azaldığı kanıtlanmış olan bir gerçektir.
Serbest radikaller, vücutta istenmeyen ve vücuda birçok farklı yönden zarar veren maddelerdir. Bu maddeler çoğaldığında kan damarları zarar görür, atar damarlar temiz kanı yeterince dağıtamaz ve kolesterol önlenmiş ve dengelenmiş olur. Siyah zeytin içerisinde bulunan antioksidanlar da kolesterolün oksidasyonunu engeller ve kalp hastalıklarının büyük oranda önlenmesine yardımcı olur. Zeytinler, bolca yağ içerir ama bu yağ, kalbe zarar vermeyen, aksine kolesterolü dengeleyen bir yağdır.
Zeytin, Akdeniz bölgesinde oldukça popüler olan bir meyvedir ve burada kanser oranlarının neden bu kadar düşük olduğunu da açıklar niteliktedir. Zeytin içinde bulunan fenolik bileşikler, çeşitli kanser türlerinin tedavilerinde kullanılır ve hatta önlenmesine de yardımcı olur. Zeytin zaten anti kanser içeriğe de sahiptir.
Bir bardak zeytin, günlük A vitamini ihtiyacını büyük oranda karşılamaktadır. Bu da dolayısıyla retinal forma dönüşür ve göz sağlığı için çok önemlidir. Göz aydınlığı ve karanlığı daha iyi ayırt edebilir bu sayede yani gece görüşünü iyileştirir. Ayrıca A vitamini daha nice göz problemlerine karşı da önemli bir besindir.
Araştırmalar gösteriyor ki zeytin ve polifenoller, yaşlılarda kemik kaybını önleme konusunda oldukça önemlidir. Polifenoller, osteoblast sayısını arttırır yani kemik hücre üretimi yapan maddeyi üretir. Dolayısıyla kemik sağlığı da korunmuş oluşur ve iyileşme gerçekleşir. Zeytinde bulunan antioksidan hidroksi tiroz da kemik kaybını önlemektedir. Kemik oluşumunda ve korunmasında da önemli rol oynar, osteoporoz semptomları için mükemmel çözüm sunar.
Zeytin, sindirim sağlığını korumak adına gerekli olan her şeyi bünyesinde barındırır. Fermente bir besin olan zeytin, bağırsak dostu olan bakterileri de içerir ve bu anlamda oldukça zengindir. Zeytinde bulunan fenolik bileşikler, mide iltihabına neden olduğu kesinleşen bir bakterinin büyümesini de durdurabilme özelliğine sahiptir. Yani özetlemek gerekirse sindirim sistemi üzerinde önemli etkilere sahiptir zeytin ve ürünleri.
zeytin hem leziz hemde saglikli bir gida, bayiliyoruz..
bu kadar faydasi olabilecegini bu blog yazisinda ogrendim. super.
Zeytinyağının diğer yağlara oranla çok daha sağlıklı olduğunu ve birçok açıdan kullananlara artılar sağladığını biliyoruz. Peki ya neden bu kadar sağlıklı hiç düşündünüz mü? İlk sebebi tecrübeler ikincisi ise kimyasallarıdır.
Birçok yemek içerisinde kendine yer bulan ve hatta yemeklere isim bile veren zeytinyağları, farklı hazırlık aşamaları ve adlandırmalarla çok sık karşımıza çıkıyor. Zeytinlerin toplanma zamanları, işlem görme şekilleri en başta olmak üzere birçok sayıda ayrıntıya göre...
Kahvaltı sofralarının, ramazan ayının, poğaçaların, ezmelerin ve daha birçok yerin, masanın olmazsa olmazı olan siyah zeytinler, doğal ve canlı bir besin olduğundan zaman içinde bozulabilmektedir. Bu bozulmaların önüne geçilebilmesi mümkün değildir ancak bozulma...