Zeytinyağı ile İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar


Zeytinyağı, lezzetiyle, şifasıyla bilinen ve sağlık için çok tercih edilen, sofraların vazgeçilmezi olan bir yağdır. E ve K vitamini bakımından da zengin olan, antioksidan ve tekli doymamış yağlardan oluşan, oleik asit açısından yoğun içeriği olan, aynı zamanda kalbe, sindirim sistemine, kemiklere ve metabolizmaya katkıları bulunan bir yağdır zeytinyağı. Zeytinyağının lezzetinden ve faydalarından da yararlanabilmek amacıyla doğru bilinen ama aslında, incelendiğinde yanlış olan çok sayıda bilgi vardır. Yağınızı çok daha lezzetli tüketebilmek adına ve faydalarından da tam bir biçimde yararlanabilmek için bazı noktalara dikkat etmekte fayda vardır.

Yağın Kalitesi Renginden Belli Olur

Zeytinyağın kalitesi söz konusu olduğunda ciddiye alınacak olan kurallardan ya da kriterlerden birisi rengi değildir. Çünkü her ne kadar yeşlimsi bir renk bekleniyor olsa da kalitesiz yağlar yeşil olabilirken, kaliteli yağlar açık sarı olabilmektedir. Yağların sahip olduğu her bir renk tonu, hazırlanış aşamasından toplanma aşamasına ve pres aşamasına kadar her anda değişiklik gösterebilmektedir. Zeytinyağları, yeşil, sarı tonlarında ve bunların arasındaki renklerde olabilmektedir. Tercih edilecek yağın rengi size hoş gelmeyebilir ama yağın kalitesine bu şekilde karar vermek yanlış olur. Çünkü renklendiriciler de kullanılabilmektedir.

Saklama Koşulları

Zeytinyağın ömrünü uzatabilmek için en önemli faktörlerden bir diğeri de saklama koşullardır. Her ne kadar çok önemli olsa da belki de en çok ihmal edilen de budur. Zeytinyağlarının mutlaka hava almayan, ışık geçirmeyen kaplarda ve ortamlarda muhafaza edilmesi gereklidir. Bunun yanı sıra ortamın asla sıcak olmaması gereklidir. Çünkü öbür türlü hem yapısı hem de tadının bozulduğunu göreceksiniz.

Her Yemekte Aynı Yemek Olur mu?

Zeytinyağları, genel olarak tek bir çeşit gibi kullanılsa da elbette farklı çeşitlerde ve farklı amaçlarla da kullanıldığı durumlar oldukça fazladır. Örnek verecek olursak, et ve balık ya da hamurlu işler için en uygun olan yağı tercih etmenizde fayda vardır. Salata için uygun olan yağlar ve hamur işleri için uygun yağlar farklıdır. Çünkü aralarında hem tat farkı olur hem de kıvamını etkileyecektir. Daha hafif yağlar genelde kahvaltıda, soğuk yemeklerde ve salatalarda kullanılır. Yemek pişirmek için uygun olmazlar çünkü ısıya dayanıklı değillerdir.

Yemek Pişirirken Zeytinyağı Kullanılabilir mi?

Sızma zeytinyağları tabi ki sadece salata için üretilmemektedir. Yemek pişirmek için de tabi ki kullanılır ve ona uygun olan zeytinyağı çeşitleri mevcuttur. Ayrıca zeytinyağı, diğer tüm yağlara göre daha çok tekrar kullanılabilir ve bu da ona büyük avantajlar katmaktadır. Yani evet zeytinyağı kullanılabilir.

Uygun Fiyatlı Olması Sebebiyle Büyük Boyutları Alınır

Zeytinyağın lezzetini ve sağlığa faydasını koruyabilmek adına kısa süre içinde tüketilmesi gerekmektedir. Eğer ki kalabalık bir aileniz yoksa uygun fiyatlı olma avantajı ile büyük şişelerde zeytinyağı alabilirsiniz, bu size bir sorun yaratmaz. Ancak kalabalık bir aileniz yoksa veya çok sık yağ kullanmıyorsanız küçük boyutlarda almanızın faydası var. Hem kullanırken ki lezzet değişimini ortadan kaldırmak hem de maddi olarak kolaylıklar sağlamak amacıyla bu önemli bir detaydır.


Zeytin & Zeytinyağı
02 Şubat 2021 Yorumlar (0)
Yorumlar(0)
Çok İyi0
İyi0
İdare Eder0
Kötü0
Çok Kötü0

0,0 Puan

0 kişi puan verdi
Yorum ve Puan verebilmeniz için GİRİŞ yapmanız gerekiyor.
Benzer Bloglar
  • Zeytinyağı Neden Sağlıklıdır?

    Zeytinyağının diğer yağlara oranla çok daha sağlıklı olduğunu ve birçok açıdan kullananlara artılar sağladığını biliyoruz. Peki ya neden bu kadar sağlıklı hiç düşündünüz mü? İlk sebebi tecrübeler ikincisi ise kimyasallarıdır.

  • Zeytinin Faydaları Nelerdir ?

    5-10 metre uzunluğa erişen ve birçok dinde kutsal bile sayılan zeytin ağacının meyvesi olan zeytin hakkında ne kadar bilgimiz var? Ortalama 1000 yıl kadar yaşayabilen, her zaman yeşil yapraklı olan zeytin ağaçlarının muhteşem lezzette meyvesi zeytinin faydaları neler?

  • Zeytinyağı Çeşitleri Nelerdir?

    Birçok yemek içerisinde kendine yer bulan ve hatta yemeklere isim bile veren zeytinyağları, farklı hazırlık aşamaları ve adlandırmalarla çok sık karşımıza çıkıyor. Zeytinlerin toplanma zamanları, işlem görme şekilleri en başta olmak üzere birçok sayıda ayrıntıya göre...