Etinden sütünden faydalanılan zeytin hakkında ne kadar bilgiye sahibiz? Tükettiğimiz, yağını kullandığımız, meyve suyunu içtiğimiz ve çeşit çeşit sofralarımızda bulunan zeytin hakkında bu bilgilere daha önce ulaştınız mı? İşte sizlere zeytin hakkında pek bilinmeyen, ilginç bilgiler…
Zeytin ağaçları, yaz ya da kış fark etmeden yeşildir ve kışın kurumaz, yaprak dökmez… Kış ayları yaklaştıkça yaprak döken ağaçları görmeyen yoktur. Ağaçların her biri bir sonraki yaşlarına kadar hayata veda eder, sonra vakti gelince yeniden hayata dönerler. Ama zeytin ağacı yaz kış fark etmeden sürekli yeşildir. Zeytin yetişen bölgelere ne zaman gidilirse gidilsin iç ferahlatıcı bir manzara ile sürekli iç içe olursunuz.
Başlık düşünüldüğü zaman bile insan heyecanlanıyor. Kim bilir neler görmüştür bu zeytin ağaçları ve kim bilir kimlere şahitlik etmişlerdir. 3000 sene, koskocaman zaman dilimi… Kaç kişinin ekmeği oldu kim bilir…
Beyaz güvercin ile birlikte anılan zeytin, barışın, beraberliğin en zarif sembolüdür. Bütün kutsal kitaplarda, bütün mitolojilerde zeytin ağacına yönelik bir sürü güzel sözler vardır. Her zaman kutsal, bereketli, bolluk getiren ve barış getiren bir bitkidir.
Altın sıvısı benzetmesi ile anılan zeytinyağı, bu harika benzetmeye uygun görülmüştür. Bunun en büyük nedeni de oldukça kaliteli ve her şeye faydalı oluyor olmasıdır. Hatta yapılan araştırmalar gösteriyor ki zeytin yetişen bölgelerde yaşayan, zeytin tüketen, zeytinyağı ile haşır neşir olan insanların ömürleri ortalama üstündedir. Hatta şöyle ki kalp hastalıklarını büyük oranda da düşürmektedir.
Zeytinler genel olarak ekim ayından itibaren olgunlaşmaya ve hasat edilmeye başlanır. Bu tarih çevresinde hasat edilen zeytinlerden elde edilen zeytinyağı genel olarak erken hasat zeytinyağıdır. Elde edilen zeytinlerse yeşil zeytinlerdir. Genel olarak kırma ve çizik yöntemleriyle üretilirler. Zeytinler ise iyice karardığı zaman tekrar hasat edilmektedir. Bu dönemlerde de toplanılan zeytinler işlenir ve sofralık siyah zeytinler böyle elde edilir.
Zeytinin meyvesinin insan vücuduna çok büyük faydaları olması yanı sıra yaprağının da büyük önem arz eden faydaları mevcuttur. Antibiyotik özelliği vardır, bağışıklığı güçlendirir ve soğuk algınlığına birebirdir. Buna ek olarak kan basıncını, kan şekerini ve kolesterolü de düşürmektedir.
Zeytinin de mi reçeli olur? Bu soruyu sorduğunuzu duyar gibiyiz! Ancak tezat bir durum gibi görünüyor olsa da oldukça leziz bir reçeldir zeytin reçeli. Yeşil zeytinlerin çekirdekleri çıkarılır ve ardından karanfil, portakal kabuğu, limon ve şeker ile kaynatılır. Şeker krizlerini gidermek adına hem sağlıklı hem de iyi bir alternatiftir.
Zeytinyağının diğer yağlara oranla çok daha sağlıklı olduğunu ve birçok açıdan kullananlara artılar sağladığını biliyoruz. Peki ya neden bu kadar sağlıklı hiç düşündünüz mü? İlk sebebi tecrübeler ikincisi ise kimyasallarıdır.
5-10 metre uzunluğa erişen ve birçok dinde kutsal bile sayılan zeytin ağacının meyvesi olan zeytin hakkında ne kadar bilgimiz var? Ortalama 1000 yıl kadar yaşayabilen, her zaman yeşil yapraklı olan zeytin ağaçlarının muhteşem lezzette meyvesi zeytinin faydaları neler?
Birçok yemek içerisinde kendine yer bulan ve hatta yemeklere isim bile veren zeytinyağları, farklı hazırlık aşamaları ve adlandırmalarla çok sık karşımıza çıkıyor. Zeytinlerin toplanma zamanları, işlem görme şekilleri en başta olmak üzere birçok sayıda ayrıntıya göre...