Siyah Zeytin Nasıl Yapılır ve Hakkında Neler Bilinmelidir?


Zeytin denilince akla ilk olarak siyah küçük daireler gelir. Siyah zeytin, sofralık zeytin de olarak bilinip kahvaltıların olmazsa olmazıdır. Dalından olgunlaşma sonrası toplanıp hem yemeklerde hem de yağ olarak bolca tüketilmektedir. En başta yeşil olarak yetişen zeytin olgunlaşma sonrası siyahlaşır ve sofralara böyle gelir.

Not!

Siyah zeytin, her ne kadar çok sevilip lezzetli de olsa bu konuda çok fazla hile hurda dolaşıyor. Günümüzde en büyük problemlerden olan para hırsından olayı kişiler zeytinlere tekstil boyaları katarak insanların Alzheimer olmasına neden olmaktadır. Simsiyah, parlak zeytinlere aldanarak Alzheimer olmak istemiyorsanız eğer iyi bir araştırma yapmanız gerekir.

Siyah Zeytin Nasıl Yapılmaktadır?

Siyah zeytin olması istenen zeytinler ağaçtan en son toplanır. Çünkü dalında olgunlaşan yeşil zeytinler siyah zeytine dönüşür ve daha fazla yağlanır. Siyah zeytinler de kurma öncesi tıpkı yeşil zeytinlere yapılan uygulamalar gibi uygulamalara tabi tutulur. Ezik, yumuşak olanları, sapları ve yaprakları meyveden ayrılır, güzelce yıkanır. Hiçbir işlem yapılmadan toplanan bu zeytinlerde 4 kg zeytin için 5 litre su ideal bir orandır.Bidona dökülen zeytinlerin üzerine sonrasında 1 çay bardağı kadar sirke ve kaya tuzu eklenir. Ardından eğer istenirse 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağı ve limon dilimi eklenir. Bidon sıkıca kapatılır ve yan yatırılıp sallanır.

Bu sallama işlemi de zeytinler tamamen olana kadar günde 2-3 defa tekrarlanmalıdır. Siyah zeytin ortalama 2 ayda tam olur ve bu süreçte tuzun tamamı erir, zeytinlerin içine geçer. 2 ay sonunda da zeytinler tamamen yenilecek kıvama gelir. İlk başta koyu yeşil gibi renge sahip olan zeytinler zaman içinde tamamen siyah olurlar. Öyle ki siyah zeytinin çekirdeği de dahil olacak şekilde sağlık için çok faydalı bir besin olduğu bilinmektedir. Bu yazımızda da siyah zeytinin aslında ne kadar faydalı olduğundan ve bu faydaların tam olarak ne olduğundan bahsedeceğiz.

Dikkat edilecek olursa aslında her siyah zeytinin tuz oranı birbirinden farklı olmaktadır. Sele, yuvarlama, kapama gibi kapalı kaplar içerisinde satıların zeytinlerin diğer tüm zeytinlere göre tuz oranı daha düşüktür. Siyah zeytin de genel olarak açık satılır ve tüketim süreleri de oldukça kısadır. Ömrünü uzatabilmenin tek yolu onu iyi muhafaza etmektir. Sıcaklık ortamı düzgün ayarlanmalı, ışıkla olan teması dengelenmeli ve içine koyulacağı, saklanacağı kap koyu renkli olmalıdır.


Zeytin & Zeytinyağı
27 Şubat 2021 Yorumlar (0)
Yorumlar(0)
Çok İyi0
İyi0
İdare Eder0
Kötü0
Çok Kötü0

0,0 Puan

0 kişi puan verdi
Yorum ve Puan verebilmeniz için GİRİŞ yapmanız gerekiyor.
Benzer Bloglar
  • Zeytinyağı Neden Sağlıklıdır?

    Zeytinyağının diğer yağlara oranla çok daha sağlıklı olduğunu ve birçok açıdan kullananlara artılar sağladığını biliyoruz. Peki ya neden bu kadar sağlıklı hiç düşündünüz mü? İlk sebebi tecrübeler ikincisi ise kimyasallarıdır.

  • Zeytinin Faydaları Nelerdir ?

    5-10 metre uzunluğa erişen ve birçok dinde kutsal bile sayılan zeytin ağacının meyvesi olan zeytin hakkında ne kadar bilgimiz var? Ortalama 1000 yıl kadar yaşayabilen, her zaman yeşil yapraklı olan zeytin ağaçlarının muhteşem lezzette meyvesi zeytinin faydaları neler?

  • Zeytinyağı Çeşitleri Nelerdir?

    Birçok yemek içerisinde kendine yer bulan ve hatta yemeklere isim bile veren zeytinyağları, farklı hazırlık aşamaları ve adlandırmalarla çok sık karşımıza çıkıyor. Zeytinlerin toplanma zamanları, işlem görme şekilleri en başta olmak üzere birçok sayıda ayrıntıya göre...