Portakal severlerin olmazsa olmazıdır portakal reçeli. Hiç şüphesiz kışın en güzel ve lezzetli meyvelerinden biri portakaldır. Aynı zamanda C vitamini deposudurlar. Bu C vitamini depoları griplerin baş düşmanıdırlar. Peki, bu çok sevilen meyvenin reçelini hiç tattınız mı?
Bu yazımızda sizlere ev yapımı portakal reçeli nasıl yapılır onu anlatacağım. Bunun yanında hazırlıkta ve reçelin yapımında dikkat etmeniz gereken püf noktalardan bahsedeceğim. Evde portakal reçelinizi yaparken evinizi saracak olan mis portakal kokusuna hayran olmamak elde değil. Bu enfes tat, öğle çaylarında veya kahvaltılarda ikram edilebilir. Lafı fazla uzatmadan reçelin yapımına geçelim.
Portakal reçelinin lezzetli olması adına portakalların seçimi oldukça önemlidir. Herkes tarafından kabul edilen 3 önemli nokta bulunmaktadır.
Şimdi gelelim mis gibi kokan ev yapımı reçelimizin yapımında kullanacağımız malzemelere.
Reçel yapımına başlarken yapacağım ilk iş portakalları yıkamak olsun. Daha önce de bahsettiğim gibi portakal reçeli yapımı için portakal kabuklarını kullanacağız. Bu nedenle portakal kabuklarını fırça ile yıkayalım. Bir başka yöntem ise bez ile sürterek suda yıkamak.
Yıkanan portakalların baş kısmını kestikten sonra kabukların üzerinde çizikler atarak küçük küpler haline getiriyoruz. Daha sonrasında bir tencere vasıtasıyla portakal kabuklarını kaynatarak süzüyoruz. Kaynama süresi ortalama 10 dakika olmalıdır. Reçelin lezzetli olması adına bu işlemi 2 kere tekrarlıyoruz. Bu kabukların acısının çıkmasını sağlayacaktır.
Daha sonra portakallarımızı ortalama yenecek düzeyde doğruyoruz. Kaynattığımız portakal kabuklarını süzerek üzerine doğranan portakalları ekliyoruz. Sonrasında portakalın da üstüne 1 kilo 250 gram olan şekerimizi ilave ediyoruz. Bu karışımı kısık ateşte suyu çıkana kadar bekliyoruz. Sulandığını görünce ateşi harlayarak kaynatıyoruz.
Reçelin kıvamına gelip gelmediğini kontrol amacıyla cam bir kâseye reçel şerbetini damlatınız. Eğer şerbet kolay akmıyorsa yani yoğunlaşmışsa kıvamı olmuş demektir. Kıvamından emin olduktan sonra son olarak sıkılan limon suyunu ekliyoruz. Limon eklenmiş halde 10 Dakika daha kaynatıyoruz. Tüm pişirme işimizi tamamladıktan sonra ocağı kapatarak reçel sıcaklığı düşene kadar bekleyiniz. Reçelin ılıdığından emin olduktan sonra cam kavanozlara doldurabilirsiniz. Sonrasında kavanoz ağızlarına tülbent bağlayarak soğumaya bırakınız. Tabii ki reçel soğuduktan sonra tülbenti alarak kavanozların kapağını kapatıyoruz.Hepsi bu kadar! Mis gibi ev yapımı portakal reçeli artık tüketilmeye hazır. Kahvaltılarda servis ederek afiyetle tüketebilirsiniz.
Pırasa besin değeri açısından oldukça zengin vitaminlere sahip, antioksidan özelliği bulunan bir kış sebzesidir. Ayrıca içeriğinde bulunan zengin lif yapısıyla sindirime yardımcı olur. Pırasa içerisinde bulunan kaempherol enzimi...
Enginar hoş görünümü ve içerdiği a,c,d ve b6 vitaminleri ile besleyici özelliğe sahip bir kış sebzesidir.Ayrıca yüksek oranda magnezyum, demir ve kalsiyum içerir. Enginar mevsiminin çok kısa olması sebebi ile maliyetinin yüksek olduğunu söyleyebiliriz.
Satın almış olduğunuz veya evde hazırladığınız Güneşte kurutulmuş dolmalık kuru biber, zeytinyağlı kuru biber dolması lezzetine giden yolda en temel gereksiniminiz olacaktır. Bu lezzete erişmek için güneşte kurutulmuş kuru biber yaklaşık olarak...