Yemeğinden dolmasına, hatta reçelinden tatlısına, turşusuna kadar her şeyi yapılan, yemeklerin sevilen lezzeti patlıcanın kurutulmuş hali hakkında okuduğunuz içerik. Taze patlıcanın kurutulması sonucu oluşan ve üretiminde kullanılan tek yöntem kurutulmak olan kurutulmuş patlıcan hakkında bütün bilgilerden bahsedeceğiz. Nasıl üretilir, çeşitleri nelerdir, kullanım alanları vs. her bir detayı var.
Kurutulmadan önce taze patlıcanın su oranı %92 civarındadır. Kurutma işlemi ile bu su oranı çok düşük miktarlara indirilir. Kurutma sonucunda da 12 kg kadar patlıcan kullanarak 1 kg kadar patlıcan elde edilir. Bakıldığında bu çok büyük oran gibi geliyor ancak ağırlık yapan şey aslında sudur. Kurutma işlemiyle de büyük oranda patlıcan kurutulmuş olur ve su tamamen gidince sebzenin özü kalır yalnızca.
Bu nedenle de kuru patlıcanın besin değerleri, oldukça yüksektir. Çünkü su varken sudan kalan %8 oran bunlarken şimdi bu oran %95 kadar. Şimdi gelelim diğer detaylara. Detaylara gelmeden önce kuru patlıcanın şu an piyasada hem toz hem kesilmiş hem de dizim olarak bulunmaktadır.
Yemeklerde birçok çeşit yemeğe ana malzeme olan patlıcanın kurutulmuş hali de aynı şekilde birçok yemek içerisinde kullanılmakta ve kullanılabilmektedir. Sebzeli pilavlarda, bulgur pilavlarında, hazır çorbalarda, gıdalarda, sebze ve köfte harçlarında vs. birçok yemek içerisinde kullanılarak lezzetli bir yemek elde edilebilmektedir.
Kurutulmuş patlıcan, taze patlıcanların uygun şartlar altında gerekli olan ön işlemlerden de kurtulabilmesi adına üretilmiştir. Kurutma sonucunda da kurutulan bu ürünlerin suyunun buharlaşması sonucunda elde sadece patlıcanın özü kalmaktadır. Kalan bu patlıcan özü içerisinde de besin değerleri oldukça yüksektir. Vitaminler, mineraller, erken maddeler ve taze doğallıkların her biri bu patlıcan içerisinde çok sayıdadır.
Normal patlıcana oranla 10 kat daha fazla bu etken maddelerden içermektedir. Aynı miktarlarda taze patlıcan tüketimi ile kurutulmuş halinin tüketimi arasında dağlar kadar fark vardır. Çünkü kuru halinden aynı miktarda tüketildiğinde daha fazla besin elde edilmiş olunur. Ama iyi gelinen noktalar kıyaslandığında da normal patlıcan neye iyi geliyorsa kurusu da aynı şeylere iyi gelmektedir sadece içinde bulunan madde miktarı, besin değeri çok daha fazladır.
Patlıcan, ortalama olarak 2-3 hafta kadar sürede kurur ve suyunu tamamen verir. Bu süreç sırasında tozlanmamasına özen gösterirseniz hijyenik bir şekilde tüketimi gerçekleştirebilirsiniz.
ören zeytin den aldığım kuru patlıcan ve kuru biberle yaptığım dolmadan aldığım övgüler de paha biçilmez.
Salça, yüzyıllar öncesinden bugünlere kadar gelmiş olan, yaz aylarının göz bebeği domatesten üretilen bir besindir. Kış aylarında da domatesin sağlıklı bir şekilde tüketilmesini bir yoludur salça. Geçmişlerde büyüklerimizin yaz aylarının sonlarına doğru kışa hazırlık amaçlarıyla...
Güçlü kokusu ile tanınan ve her türlü şifalı karışım içinde yerini bulan kekik türlerinden birisidir bilye kekik. Çok yıllık odunsu bitkiler kategorisinde yer alan ve ana vatanı Akdeniz olan bir bitkidir. Bilye kekik, kekik türleri arasında geniş yapraklara sahip olan, ilk bakışta nane...
Yaz mevsiminin olmazsa olmaz sebzelerinden olan ve birçok yemeğe hem yardımcı hem de ana malzeme olan domates, türlü türlü yemeklerde, mezelerde vs. farklı şekillerde kullanılabilmektedir. Domatesin en güzel hallerinden olan kuru domates tam olarak nedir,...