Yaz mevsiminin olmazsa olmaz sebzelerinden olan ve birçok yemeğe hem yardımcı hem de ana malzeme olan domates, türlü türlü yemeklerde, mezelerde vs. farklı şekillerde kullanılabilmektedir. Domatesin en güzel hallerinden olan kuru domates tam olarak nedir, faydaları nelerdir ve nasıl yapılır? İşte kurutulmuş domates hakkında detaylı bilgiler..
Yaz mevsiminde, domateslerin en bol olduğu, onların vakti olan dönemde üretilebilen kurutulmuş domatesler, leziz birer sebze kurusudur. Bu zamanlarda toplanıp yıkanıp sonrasında doğranıp güneşe serilmesiyle elde edilmektedir. Güneşe serilip kurutulacak olan domatesler, bu aşamada hafifçe tuzlanır ve böylece domateslerin hem lezzeti hem de kalitesi artar. Bazı kişilere göreyse kurutma işlemleri sırasında kükürt dioksit kullanılmaktadır.
Böylece bozulmazlar ve direkt olarak kururlar. Domateslerin kimyasaldan uzak, doğal ve çok sağlıklı bir şekilde kurutulması için kükürt dioksit kullanımı pek önerilmez ve hatta kullanılmaması gerekmektedir. İdeal kurutma yöntemi tam olarak yaz mevsimlerinde kaya tuzu kullanımıdır. Kaya tuzu, suyun çekilmesini sağlar ve daha hızlı buharlaşmayı sağlar. Tabi ek olarak sağlam kalmasını ve kalitesini de arttırır.
Kurutulmuş domates ya da kuru domates ile ilgili çok merak edilen sorulardan bir diğeri de ne kadar domatesle ne kadar kuru domates elde edilebildiğidir. 1 kilogram taze domatesten ne kadar kuru domates çıkar peki? Güneşe serilen kırmızı, taze ve olgun domateslerin her biri içerdiği suyu kaybetmektedirler. Geriye yalnızca domatesin özü kalır böylelikle. İçindeki tüm suyu verince, sadece besin değerinin suya olan oranı artmaktadır. Yapılan hesaplamalara göre ortalama olarak 15 kg kadar olgun, taze domatesten 1 kg kadar kuru domates elde edilmektedir.
Toplanıp yıkanıp ve gerektiği gibi hazırlanıp güneş gören boş ve geniş bir alana kurutulmak üzere serilen domateslerin suyu buharlaşmaktadır. Geriye de yalnızca domateslerin özü kalmaktadır. Bu sebeple de kuru domateslerin içinde bulunan besin değerleri, vitaminler, mineraller vs. normal domateslere oranla çok daha yüksek olmaktadır. Yani matematiksel olarak bakıldığında da 1 kg kadar kuru domatesten 15 kg kadar taze domatesten alınabilecek kadar fayda alınabilmektedir. Alınacak olan besinler, vitaminler ve mineraller de aynı şekilde kuru domatesten daha çok alınmaktadır. Yani aslında kuru domates, taze domateslerin konsantre halidir desek yeridir.
Salça, yüzyıllar öncesinden bugünlere kadar gelmiş olan, yaz aylarının göz bebeği domatesten üretilen bir besindir. Kış aylarında da domatesin sağlıklı bir şekilde tüketilmesini bir yoludur salça. Geçmişlerde büyüklerimizin yaz aylarının sonlarına doğru kışa hazırlık amaçlarıyla...
Yemeğinden dolmasına, hatta reçelinden tatlısına, turşusuna kadar her şeyi yapılan, yemeklerin sevilen lezzeti patlıcanın kurutulmuş hali hakkında okuduğunuz içerik.Taze patlıcanın kurutulması sonucu oluşan ve üretiminde kullanılan tek yöntem kurutulmak olan kurutulmuş...
Güçlü kokusu ile tanınan ve her türlü şifalı karışım içinde yerini bulan kekik türlerinden birisidir bilye kekik. Çok yıllık odunsu bitkiler kategorisinde yer alan ve ana vatanı Akdeniz olan bir bitkidir. Bilye kekik, kekik türleri arasında geniş yapraklara sahip olan, ilk bakışta nane...